Hieronder volgt een lijst met films die je uitnodigen om een eigen mening te vormen én meer begrip te krijgen voor andere opvattingen en zienswijzen. Deze lijst is verre van volledig, maar laat het een inspiratie zijn voor de zoektocht naar een geschikte film voor jullie filmgesprek. We zijn bij Het Filmgesprek altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. Laat ons dus weten over welke films jij graag het gesprek aan gaat.

  • American Beauty (Sam Mendes, 1999). Een doorsnee man in een doorsnee Amerikaanse suburb, die plotseling een wending geeft aan zijn zielloos leventje. Deze Lester Burnham eist voortaan zijn vrijheden op. Hoewel dat laatste net zo goed tot ongemakkelijkheden leidt, getuigt het van een enorme drive om weer te gaan leven. “Look closer” is de slogan van de film. Wat zie jij gebeuren?
  • Atlantic (Jan-Willem van Ewijk, 2014). De jonge visser Fettah leeft aan de kust van Marokko. Als hij het idee krijgt om naar Europa te gaan, waagt hij de gok en stapt hij op zijn surfplank. Kan jij je voorstellen wat iemand bezielt om de open zee op te gaan; een beter leven tegemoet?
  • Crash (Paul Haggis, 2004). Angst, wantrouwen, eenzaamheid en racisme beheerst de levens van verschillende inwoners van Los Angeles, die door een auto-ongeluk letterlijk en figuurlijk met elkaar in botsing komen. Zijn we niet allemaal kwetsbaar en wanhopig op zoek naar contact met anderen?
  • Doubt (John Patrick Shanley, 2008). Als priester Brendan Flynn in zijn preek twijfel aanprijst als een gezonde emotie, is dat voor het schoolhoofd aanleiding genoeg om hem te verdenken van seksueel misbruik van een van haar leerlingen. Wat heb jij gezien en hoe komt het dat jij zo overtuigd bent?
  • Fill the void (Rama, Burshtein, 2012). Een Joods-Orthodox meisje wordt door haar moeder onder druk gezet om te trouwen met de man van haar overleden zus. Hoe vul je de leegte die achterblijft na het verlies van een dierbare? De film laat zien hoe dat gebeurt in een gesloten religieuze gemeenschap en nodigt uit om met open blik naar een onbekende wereld te kijken.
  • Fuocoammare (Gianfranco Rosi, 2016). Een documentaire over het Italiaanse eilandje Lampedusa, dat vanwege zijn ligging erg in trek is bij bootvluchtelingen en migranten. De film brengt op prachtige wijze de belevenissen en ervaringen van zowel de vluchtelingen en migranten als van de plaatselijke bevolking in beeld. Kan je wegkijken van iemand die op de vlucht is?
  • Intouchables (Olivier Nakache en Eric Toledano, 2011). De film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger. Een hoopvol verhaal over wat je kan doen om twee werelden, die compleet vreemd van elkaar zijn, samen te brengen.
  • Spotlight (Tom McCarthy, 2015). Over de krant The Boston Globe, die in 2002 een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de Katholieke Kerk aan het licht bracht. Het idee dat een groep mensen moreel superieur zou zijn op grond van hun functie, blijkt uiteindelijk voor de Kerk, justitie en de journalistiek een gevaarlijke illusie. Je wordt uitgenodigd voor een debat over ongewenste belangenverstrengelingen.
  • Selma (Ava DuVernay, 2014). De dromen van Martin Luther King jr. kennen we allemaal. Deze film laat een periode zien waarin hij strijdt voor het verwezenlijken van één van zijn dromen, het algemeen kiesrecht. Het geweldloos verzet en het luisteren naar zijn geweten roepen grote vragen op. Maakt dat zijn strijd nog krachtiger?
  • Turist (Ruben Östlund, 2014). Dit droogkomische en venijnige relatiedrama volgt een jong gezin dat vakantie houdt in een Frans skioord. Het is er wonderschoon en beklemmend tegelijk. Welke keuze zou jij maken als het erop aankomt: je eigen hachje redden of dat van je gezin?