De 17-jarige Sarya woont al sinds haar vijfde in Japan. Het leek haar makkelijker om haar vrienden te vertellen dat ze uit Duitsland komt, maar in werkelijkheid zijn zij en haar familie Koerdische vluchtelingen uit Turkije. Alle tegenspoed lijkt nu echter tot het verleden te behoren; ze doet het goed op school, ze heeft vrienden en er is zelfs een jongen in haar leven, Sato, voor wie ze bijzondere gevoelens heeft. Niets lijkt een normaal leven in de weg te staan tot op een dag de verblijfsvergunning van haar vader wordt ingetrokken. En dat heeft enorme gevolgen.

Debuterend regisseur Emma Kawawada was jarenlang de assistent van Hirokazu Kore-eda, de beroemde Japanse regisseur wiens films vrijwel altijd het wel en wee van families tot onderwerp hebben. Ook Kawawada heeft in dit door haarzelf geschreven coming-of-age-verhaal oog voor de familierelaties, maar koppelt dat aan thema’s die in de Japanse cinema weinig aan bod komen: immigratieproblematiek en racisme.

Juryoordeel World Cinema Exchange Award

Environmental justice, belonging, grief, mental health and speaking truth to power were some of the many themes that coloured the palette of films we viewed. […] We unanimously agreed that one film was the most thought provoking one, one that offered multiple discussion points: My Small Land. How can one get a sense of belonging when the state is flawed and its laws are dehumanising? […] The film succeeds in discussing the importance of moving on against all odds, of working towards a future when the present is at stake.

Jury Exchange Award 2022

  • Laura Quarto (1992) studeerde Film and Photographic Studies aan de universtiteit van Leiden, en is nu directeur van Leiden Shorts, een internationaal kortefilmfestival in Leiden. Ook heeft ze veel ervaring als programmeur, bijvoorbeeld voor het festival Movies That Matter, waarvoor zij de korte films programmeert. Op het gebied van productie heeft ze ervaring opgedaan bij o.m. Cinekid en Documentary projects. Haar drijfveer is de overtuiging dat sociale verandering bewerkstelligd kan worden door visuele middelen.
  • Rinke Vreeke (1991) is een programma- en podcastmaker voor wie alles draait om ‘verplaatsen’; in een ander persoon, een ander geluid of een andere wereld. In haar werk ontmoet je verschillende mensen en neemt ze je mee in verrassende (toekomst)ontwikkelingen en verhalen. Zo maakt ze momenteel een podcastdocumentaire over de potentie van psychedelica in de geestelijke gezondheidszorg. Rinke heeft in het verleden gewerkt voor o.m. stadslab RAUM en het internationale muziekfestival Le Guess Who? in Utrecht.
  • Jeroen Helmers (1989), geboren en getogen in Tegelen, studeerde geschiedenis aan de lerarenopleiding van Sittard en is momenteel werkzaam als filmdocent en docent Mens & Maatschappij / Maatschappijleer op een VMBO in Venlo. In 2014 begon hij met het maken van filmpjes op school, waarmee hij zijn leerlingen het plezier van filmmaken wil bijbrengen. Die inspanning leverde hem in 2019 een Eye Filmmuseum-nominatie op voor Filmleraar van het Jaar. Ook in 2021 maakte hij deel uit van de Exchange Award-jury.