Wanneer nodigt een film uit om in gesprek te gaan met anderen die zojuist dezelfde film zagen? Dat gebeurt vooral wanneer de film echt iets met je doet. De beelden, personages of het verhaal ontroerden, verwonderden of ergerden je misschien wel. In ieder geval: wanneer een film je raakt, raak je er niet over uitgepraat.

Het Filmgesprek organiseert sinds 2019 in samenwerking met festival World Cinema Amsterdam de World Cinema Exchange Award. De genomineerde films vormen een dwarsdoorsnede van het festival en zijn na het festival grotendeels ook te zien in andere filmtheaters in Nederland.

De jury van de World Cinema Exchange Award gaat op zoek naar de meest spraakmakende film van het festival. In een tijd waarin het soms lijkt alsof iedereen in zijn eigen bubbel leeft, gaat deze Award naar de film die je in een andere wereld laat stappen. Een film die uitnodigt tot een gesprek waarin levensvragen aan bod komen.

Winnaars Exchange Award

2019A Tale Of Three Sisters (Emin Alper)
2021The Man Who Sold His Skin (Kaouther Ben Hania)
2022My Small Land (Emma Kawawada)

Prijs

De regisseur van de winnende film ontvangt een bedrag van € 2.500 om te besteden aan een volgende film. Daarnaast mag de distributeur een bedrag van € 2.500 besteden extra publiciteit rond de release van de film. Filmtheaters die n.a.v. een prijswinnende film een filmgesprek willen organiseren kunnen hiervoor een aanvraag doen bij Het Filmgesprek (zie Aanvraag doen).

Jury

De jury van de World Cinema Exchange Award bestaat uit jonge mensen die enthousiast zijn over film en hierover graag met anderen in gesprek gaan. De jury van de World Cinema Exchange Award let bij de keuze voor de winnende film op:

  • Hoe nodigt de film de kijker uit tot het voeren van een filmgesprek?
  • Welk mens- en wereldbeelden komen in de film naar voren waarover een filmgesprek kan ontstaan?
  • Wat is de artistieke kwaliteit van de film, is hij vernieuwend in één of meerdere opzichten?

Maak kennis met de jury van de Exchange Award tijdens het festival van 20 t/m 27 augustus 2022.