Het Filmgesprek organiseert in samenwerking met festival World Cinema Amsterdam een nieuwe filmprijs. De winnaar van de eerste World Cinema Exchange Award is 24 augustus 2019 uitgereikt aan A Tale of Three Sisters van Emin Alper. De regisseur ontving van Het Filmgesprek €2.500 voor zijn volgende film.

De World Cinema Exchange Award geeft spraakmakende films over onze mens- en wereldbeelden een (extra) podium. De award wordt uitgereikt aan een film die uitdaagt het gesprek aan te gaan over wat het betekent om mens te zijn. De genomineerde films vormen een dwarsdoorsnede van het festival en draaien na afloop in de Nederlandse filmtheaters.

De juryleden van de World Cinema Exchange Award 2019:

JAËLA ARIAN (1995) studeert Biologie aan Wageningen University & Research. Ze is oprichter van filmplatform LA RIOT, dat in samenwerking met Rialto wereldcinema toegankelijk maakt voor een jonger publiek. Daarnaast werkt Jaëla in het Heerenstraat Theater in Wageningen. In 2015 was ze jurylid van Venice Days op het Internationaal Film Festival van Venetië.

BOAZ VAN LUIJK (1979) werkt als filmrecensent voor het Nederlands Dagblad. Vanuit zijn studies Personeelwetenschappen en Theologie weet hij steeds weer verbanden te leggen tussen films en levensvragen. Hij organiseert en leidt al jarenlang een maandelijks filmgesprek in zijn woonplaats Dordrecht. Daarnaast is hij eigenaar van De Verwandering, bureau voor Zingeving en Ontwikkeling.

IOANA POPESCU (1993) is een PhD student aan The School of Social and Political Science van de Universiteit van Edinburgh. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen esthetische ervaringen en het proces van re-humanisering. Ze is geïnteresseerd in hoe wereldcinema interculturele dialogen mogelijk maakt. Naast haar studie, is Ioana mede-ontwikkelaar van interactieve dansvoorstellingen, waarin de interactie tussen mensen onderling en met hun omgeving onderzocht wordt.

Tijdens World Cinema Amsterdam organiseerde het festival i.s.m. Het Filmgesprek ook een verdiepend filmgesprek bij de Indonesische film 27 Steps of May met gespreksleider Marjan Slob.