Het Filmgesprek organiseert in samenwerking met festival World Cinema Amsterdam een nieuwe filmprijs. Naast de World Cinema Jury Award voor de beste competitiefilm en de World Cinema Audience Award voor de hoogst gewaardeerde publieksfilm, komt er tijdens de 10e editie van het festival (14 t/m 24 augustus 2019) een gloednieuwe award bij: de World Cinema Exchange Award.

Deze award geeft spraakmakende films over onze mens- en wereldbeelden een (extra) podium. De award wordt uitgereikt aan een film die uitdaagt het gesprek aan te gaan over wat het betekent om mens te zijn. De regisseur van de winnende film krijgt €2.500 voor zijn volgende film. De genomineerde films vormen een dwarsdoorsnede van het festival en draaien na afloop in de Nederlandse filmtheaters.

De juryleden:

JAËLA ARIAN (1995) studeert Biologie aan Wageningen University & Research. Ze is oprichter van filmplatform LA RIOT, dat in samenwerking met Rialto wereldcinema toegankelijk maakt voor een jonger publiek. Daarnaast werkt Jaëla in het Heerenstraat Theater in Wageningen. In 2015 was ze jurylid van Venice Days op het Internationaal Film Festival van Venetië.

BOAZ VAN LUIJK (1979) werkt als filmrecensent voor het Nederlands Dagblad. Vanuit zijn studies Personeelwetenschappen en Theologie weet hij steeds weer verbanden te leggen tussen films en levensvragen. Hij organiseert en leidt al jarenlang een maandelijks filmgesprek in zijn woonplaats Dordrecht. Daarnaast is hij eigenaar van De Verwandering, bureau voor Zingeving en Ontwikkeling.

IOANA POPESCU (1993) is een PhD student aan The School of Social and Political Science van de Universiteit van Edinburgh. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen esthetische ervaringen en het proces van re-humanisering. Ze is geïnteresseerd in hoe wereldcinema interculturele dialogen mogelijk maakt. Naast haar studie, is Ioana mede-ontwikkelaar van interactieve dansvoorstellingen, waarin de interactie tussen mensen onderling en met hun omgeving onderzocht wordt.

De World Cinema Exchange Award wordt mogelijk gemaakt door Het Filmgesprek, een initiatief dat filmkijkers uitnodigt de beleving van films te onderzoeken en te verdiepen met gesprekken over films en levensvragen.