Wanneer nodigt een film uit om in gesprek te gaan met anderen die zojuist dezelfde film zagen? Dat gebeurt vooral wanneer de film echt iets met je doet. De beelden, personages of het verhaal ontroerden, verwonderden of ergerden je misschien wel. In ieder geval: wanneer een film je raakt, raak je er niet over uitgepraat.

Het Filmgesprek organiseert in samenwerking met festival World Cinema Amsterdam de World Cinema Exchange Award. De jury van de World Cinema Exchange Award gaat op zoek naar de meest spraakmakende film van het festival. In een tijd waarin het soms lijkt alsof iedereen in zijn eigen bubbel leeft, gaat deze Award naar de film die je in een andere wereld laat stappen. Een film die uitnodigt tot een gesprek waarin levensvragen aan bod komen.

De genomineerde films vormen een dwarsdoorsnede van het festival en zijn na het festival ook te zien in andere filmtheaters in Nederland.

De eerste Exchange Award werd uitgereikt aan A Tale of Three Sisters van Emin Alper. De regisseur ontving van Het Filmgesprek €2.500 voor zijn volgende film.

De jury van de World Cinema Exchange Award bestaat uit jonge mensen die enthousiast zijn over film en hierover graag met anderen in gesprek gaan. De jury van de World Cinema Exchange Award let bij de keuze voor de winnende film op:

  • Hoe nodigt de film de kijker uit tot het voeren van een filmgesprek?
  • Welk mens- en wereldbeelden komen in de film naar voren waarover een filmgesprek kan ontstaan?
  • Wat is de artistieke kwaliteit van de film, is hij vernieuwend in één of meerdere opzichten?

World Cinema Amsterdam 2019

De eerste Exchange Award werd 24 augustus 2019 uitgereikt aan A Tale of Three Sisters van Emin Alper. De regisseur ontving van Het Filmgesprek €2.500 voor zijn volgende film. De juryleden van 2019:

JAËLA ARIAN (1995) studeert Biologie aan Wageningen University & Research. Ze is oprichter van filmplatform LA RIOT, dat in samenwerking met Rialto wereldcinema toegankelijk maakt voor een jonger publiek. Daarnaast werkt Jaëla in het Heerenstraat Theater in Wageningen. In 2015 was ze jurylid van Venice Days op het Internationaal Film Festival van Venetië.

BOAZ VAN LUIJK (1979) werkt als filmrecensent voor het Nederlands Dagblad. Vanuit zijn studies Personeelwetenschappen en Theologie weet hij steeds weer verbanden te leggen tussen films en levensvragen. Hij organiseert en leidt al jarenlang een maandelijks filmgesprek in zijn woonplaats Dordrecht. Daarnaast is hij eigenaar van De Verwandering, bureau voor Zingeving en Ontwikkeling.

IOANA POPESCU (1993) is een PhD student aan The School of Social and Political Science van de Universiteit van Edinburgh. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen esthetische ervaringen en het proces van re-humanisering. Ze is geïnteresseerd in hoe wereldcinema interculturele dialogen mogelijk maakt. Naast haar studie, is Ioana mede-ontwikkelaar van interactieve dansvoorstellingen, waarin de interactie tussen mensen onderling en met hun omgeving onderzocht wordt.

Tijdens World Cinema Amsterdam 2019 organiseerde het festival i.s.m. Het Filmgesprek ook een verdiepend filmgesprek bij de Indonesische film 27 Steps of May met gespreksleider Marjan Slob.